Please feel free to comment, critise or send us your additions and suggestions for future blogs; as a dealer, I also buy new material, send your offer to ads@srok.nl.

Commentaar en aanvullingen op deze blog zijn van harte welkom. Heeft u advertentie materiaal of oude tijdschriften waar u zelf niets meer mee doet, stuur dan een email naar ads@srok.nl. Voor mooi materiaal betaal ik een goede prijs. Heeft u zelf belangstelling voor oude advertenties, kijk dan eens in de on-line catalogus van SROK Ads op www.srok.nl of bij onze advertenties op Marktplaats.

maandag 4 maart 2013

When banks were the good guys

Na een lange afwezigheid vandaag weer een korte blog om de draad op te pakken. De maanden na het kerstreces zijn besteed aan het nog beter ordenen van de winkelvoorraad - bij inspectie van de (honderden) mappen en dozen bleek dat er in de loop der tijd door al te haastig opruimen ook flink wat van mijn eigen verzameling (het SROK Beeldarchief) tussen de winkelvoorraad terechtgekomen was. Dit is nu netjes gescheiden, zodat klanten weten dat alles wat ze in de winkel zien liggen, ook daadwerkelijk te koop is :-)

De afgelopen week ben ik bezig geweest met een partij kranten uit de jaren 70 - bij het lezen van het nieuws blijken sommige berichten vrijwel volledig uitwisselbaar met berichten die momenteel in de krant verschijnen: human nature blijkt behoorlijk constant; alle berichten over oorlog, werkloosheid, misstanden in de zorg en ordinaire moord en doodslag bieden een mooi tegenwicht tegen het "vroeger was alles beter" sentiment dat sommigen mensen graag te pas en te onpas in discussies naar voren brengen. Helaas spelen onze wat meer demagogisch ingestelde politici daar graag op in.

Maar sommige dingen waren echt beter, zoals bijvoorbeeld de rente op spaarrekeningen:

Rijkspostspaarbank, HC, 5 februari 1974


Vijf procent rente op een normaal spaarboekje, dat is tegenwoordig ongehoord. Ik geloof dat de rente het afgelopen jaar op mijn bankrekening ergens tussen de 1% en 2% heeft gezeten. En het kan nog bonter, de rente kon oplopen tot 9% bij het afsluiten van langer lopende regelingen.

P.S. Uiteraard kan je de rentestand niet los zien van de overige economische en politieke factoren, zo is de eerste oliecrisis begin jaren 70 van grote invloed geweest op de rentestand. Maar toch, 5% ... bring back the good old days !
Geen opmerkingen:

Een reactie posten