Please feel free to comment, critise or send us your additions and suggestions for future blogs; as a dealer, I also buy new material, send your offer to ads@srok.nl.

Commentaar en aanvullingen op deze blog zijn van harte welkom. Heeft u advertentie materiaal of oude tijdschriften waar u zelf niets meer mee doet, stuur dan een email naar ads@srok.nl. Voor mooi materiaal betaal ik een goede prijs. Heeft u zelf belangstelling voor oude advertenties, kijk dan eens in de on-line catalogus van SROK Ads op www.srok.nl of bij onze advertenties op Marktplaats.

maandag 8 september 2014

Yezidi's

Negenennegentig procent van mijn reclame verzameling komt uit kranten en tijdschriften en met name de publiekstijdschriften geven vaak een leuk doorkijkje naar het dagelijks leven en wat de mensen bezighield.

Zo was het in vooroorlogse familietijdschriften heel gebruikelijk om rapportages (en soms ook gewoon losse fotootjes met nauwelijks een bijschrift) te publiceren over "exotische" landen en volkeren. Overigens geven die artikelen niet alleen een aardig beeld van de "natuurvolkeren" maar ook van de manier waarop er in het Westen over deze mensen gedacht en gesproken werd.

Zo kwam ik vandaag tot mijn verbazing een paginagrote foto tegen van een Yeridi (zetfout of andere manier van uitspreken/transcriberen van de naam, geen idee) bijna exact 77 jaar geleden verschenen op de achterpagina van de Panorama. Overigens helaas zonder enig begeleidend artikel, het zou interessant zijn te lezen hoe men toen over dit volk dacht. Maar in het bijschrift van de foto weer men toch heel aardig een sensationeel beeld op te roepen.

Een hoofdman der Yeridi's, de duivelaanbidders van Irak (Panorama, 27-8-1937)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten