Please feel free to comment, critise or send us your additions and suggestions for future blogs; as a dealer, I also buy new material, send your offer to ads@srok.nl.

Commentaar en aanvullingen op deze blog zijn van harte welkom. Heeft u advertentie materiaal of oude tijdschriften waar u zelf niets meer mee doet, stuur dan een email naar ads@srok.nl. Voor mooi materiaal betaal ik een goede prijs. Heeft u zelf belangstelling voor oude advertenties, kijk dan eens in de on-line catalogus van SROK Ads op www.srok.nl of bij onze advertenties op Marktplaats.

woensdag 10 december 2014

Inhakers in de reclame (1961)

Voor recente inhakers in de reclame blijft Verse Reclame erg leuk om te volgen. 

Maar uiteraard kwam het verschijnsel vroeger ook voor. Hieronder een leuk voorbeeld uit 1961 van Lexington, dat inhaakt op de nieuwe verkeerswetgeving m.b.t. zebrapaden. De knipperbolpalen gingen per 1 november uit dienst, omdat vanaf die datum voetgangers onder vrijwel alle omstandigheden op zebrapaden dezelfde bescherming kregen als met de knipperbollen. De advertentie is verschenen op 24 november, dus niet razend snel, maar toch een echte inhaker.


Lexington, Leeuwarder Courant, 24-11-1961

woensdag 22 oktober 2014

Economic boycot Russia

Het is een cliché dat men moet proberen te vermijden, maar soms is er echt "niets nieuws onder de zon" zoals het artikeltje hieronder weer eens laat zien.

Rusland, economische boycot, handel- en industriebelangen die geschaad worden, het zou ook vandaag in de krant hebben kunnen staan, met dien verstande dat de rollen omgedraaid waren in 1935: toen was het Rusland die de economische boycot begon.

De Tijd, 15 februari 1935



dinsdag 16 september 2014

Chess in advertising

Gisteren begonnen met het netjes sorteren/rubriceren van de map "Schaken".

Eerst maar eens uitdunnen, d.w.z. de dubbele eruit - daar zijn uiteraard veel manier voor, alfabetisch sorteren op merk is er één van,maar ditmaal had ik gekozen voor eerst grof sorteren op formaat (groter of kleiner dan A4), kleur of zwart-wit, hele of halve pagina. Tijdens dit proces meteen een apart stapeltje gemaakt voor "magazine covers" en knipsels waar op de een of andere manier opeens een schaakbord in opduikt (terwijl het artikel bijvoorbeeld over het breien van een jongenstrui gaat). Daarnaast meteen even de "echte" schaakadvertenties eruit gefilters (dus waarin schaakspellen of schaakcomputers te koop worden aangeboden, daarvan is het logisch dat er een schaakbord op te zien is). Dat levert al snel resultaten op, zo bleken mijn Grolsch en Hero schaak-advertenties wel heel vaak in de map te zitten.

Na uitdunnen komt dan het leukste gedeelte, het rubriceren.

Als eerste indeling advertenties met :

  1. alleen één of meer schaakstukken (dus geen schaakbord)
  2. met een deel van een schaakbord (bijna altijd een hoek)
  3. met een volledig schaakspel, zijaanzicht
  4. met een volledig schaakspel, bovenaanzicht zodat de opstelling zichtbaar is 
  5. een volledig bord, maar met fantasie schaakstukken (zie illustratie) of met het verkeerde aantal velden - zie ook de illustratie :-)
Iemand vertelde mij laatst dat hij zichtbare opstellingen controleerde op juistheid (dus of het een mogelijke opstelling was - bij beginopstellingen is dat goed te doen, maar naarmate het spel vordert zijn er enorm veel mogelijke opstellingen en waarschijnlijk evenveel of meer die nooit te bereiken zijn door een opeenvolging van toegestante zetten, zie o.a iemand die dezelfde vraag stelt op mathoverflow.net en het artikel op Wolfram dat wat getallen noemt).

Een andere indeling is op basis van de rol die het schaakspel speelt in de advertentie:

  1. Als illustratie bij de tekst "The right move ...", "Your next move ...",  "Vader's juiste zet", etc. 
  2. Als illustratie met de impliciete connotatie "hier gebeurt iets intellectueels" 
  3. Als bladvulling (bij meubelfabrikanten staat er vaak een schaakspel op de salontafel, waar dat net zo goed een bloemenvaas had kunnen zijn). 
Veel meer opvallende zaken ben ik nog niet tegengekomen, dus "wordt vervolgd".


Rochas, advertentie uit Nederlandse glossy, 1997


(overigens hanteer ik zelf voor mijn beeldarchief vaak nog een indeling in mooi/er-is-over-nagedacht vs. triviaal/gemakzuchtig)

P.S. Zag bij het terug/insteken van de advertenties in de map dat ik een belangrijke indeling over het hoofd gezien had: de spelers !

  1. Twee mannen (en dan in het bijzonder vader-zoon)
  2. Man-vrouw
  3. Man alleen
  4. Vrouw alleen
  5. Kinderen
  6. Geen spelers





maandag 8 september 2014

Yezidi's

Negenennegentig procent van mijn reclame verzameling komt uit kranten en tijdschriften en met name de publiekstijdschriften geven vaak een leuk doorkijkje naar het dagelijks leven en wat de mensen bezighield.

Zo was het in vooroorlogse familietijdschriften heel gebruikelijk om rapportages (en soms ook gewoon losse fotootjes met nauwelijks een bijschrift) te publiceren over "exotische" landen en volkeren. Overigens geven die artikelen niet alleen een aardig beeld van de "natuurvolkeren" maar ook van de manier waarop er in het Westen over deze mensen gedacht en gesproken werd.

Zo kwam ik vandaag tot mijn verbazing een paginagrote foto tegen van een Yeridi (zetfout of andere manier van uitspreken/transcriberen van de naam, geen idee) bijna exact 77 jaar geleden verschenen op de achterpagina van de Panorama. Overigens helaas zonder enig begeleidend artikel, het zou interessant zijn te lezen hoe men toen over dit volk dacht. Maar in het bijschrift van de foto weer men toch heel aardig een sensationeel beeld op te roepen.

Een hoofdman der Yeridi's, de duivelaanbidders van Irak (Panorama, 27-8-1937)








maandag 16 juni 2014

Het moordende tempo van de moderne samenleving

Iedereen(?) verzucht het wel eens: altijd druk, druk, druk, nooit ergens tijd voor, geen moment voor jezelf (of voor Moccona) ...

En altijd denkt men dat het een recente ontwikkeling is, dat het vroeger allemaal wat rustiger was - dat blijkt een misvatting. Vandaag een voorbeeld van ruim 64 jaar geleden, waarin men ook al klaagt over de snelheid van het moderne leven:


King, Elseviers Weekblad, 1 april 1950

dinsdag 3 juni 2014

Tall girls

De advertentie van vandaag levert onomstotelijk bewijs dat vrouwen in de jaren 20 van de vorige eeuw beduidend langer waren dan tegenwoordig. Wat de oorzaak is van de krimp, is onbekend.

(Nice dress, BTW)

Debenham & Freebody, Illustrated London News, 9-5-1925

woensdag 28 mei 2014

New and improved (and improved again and again and again ...)

Als je een product verkoopt dat mensen (vaak) niet echt nodig hebben (of zo regelmatig kopen dat het gevaar bestaat dat ze puur voor de verandering eens een keertje bij de concurrent gaan kijken) is het zaak van tijd tot tijd met iets nieuws te komen, zodat de klanten er niet op uitgekeken raken.

Vandaar dus de schier eindeloze stroom aan vernieuwingen - soms echt vernieuwend, meestal trendy (powerfood bessen in je vruchtensap) of vergezocht, waarbij de vernieuwing zit in details waarvan het soms niet eens duidelijk is waarom men dat dan niet eerder bedacht heeft, zo voor de hand liggend is het.

Soms wordt de boel gewoon belazerd en is iets helemaal niet nieuw, maar wordt het gebracht als een revolutionaire nieuwe vinding - aardig voorbeeld daarvan vind ik zelf de tv-reclame van een paar jaar geleden voor keukenpapier dat niet scheurt als het nat wordt - een uitvinding die zo'n 60 (!) jaar geleden ook al eens als nieuw op de markt gebracht is.

Voorbeelden van de eindeloze vernieuwing in details zijn maandverband, gezichtcremes met steeds een andere specifieke taak zoals het bestrijden van 'de zeven tekenen van veroudering' of hydratering van de huid, keukenpapier, zakdoekjes, luiers,etc. etc. 

Hoe saaier het product, hoe spectaculairder de lijst met vernieuwingen :-)

Hieronder een vrij recent voorbeeld (2003) van maar liefst 10 vernieuwingen aan Pampers luiers - vooral dat de nieuwe Koala-sluiting ronder is lijkt me van wezenlijk belang voor moeder en kind.


Pampers luiers, SPAR Recepten, 2003

dinsdag 4 februari 2014

Participatiesamenleving

Uiteraard kan het woord van het jaar 2013 niet onbesproken blijven in dit blog. Op de Verse Reclame blog kon ik geen inhakers over het onderwerp vinden, wellicht ligt het toch nog te gevoelig om reclamegrappen over te maken. 

Dus zelf maar even gezocht, en meteen een serieuze suggestie voor de plannenmakers gevonden: geen gezeur meer over wel of geen subsidie of EU-hulp voor de voedselbanken, de mensen moeten zelf aan de slag! Uiteraard is het idee niet helemaal nieuw, zie onderstaande advertentie uit de Tweede Wereldoorlog.

Economische Voorlichtingsdienst, Panorama, 7 mei 1942


Wat ik me wel afvraag is of de opbrengst van 100 vierkante meter bruine bonen planten inderdaad maar 25 kg is (vers of gedroogd?) en wat dan beter is, die 210 kg aardappelen of die 25 kilo bruine bonen ... afgezien van persoonlijke smaak-voorkeuren denk ik dat je met 210 kilo aardappelen meer mensen langer kan voeden dan met die bonen?

Overigens werden dergelijke tuintjes niet alleen in Nederland maar ook in Engeland en Amerika gepropageerd door de regering, met net zo'n dringende oproep, maar wel met een positievere ondertoon, het ging niet alleen om overleven, maar je droeg met een zgn. Victory Garden rechtstreeks bij aan de toekomstige overwinning.