Please feel free to comment, critise or send us your additions and suggestions for future blogs; as a dealer, I also buy new material, send your offer to ads@srok.nl.

Commentaar en aanvullingen op deze blog zijn van harte welkom. Heeft u advertentie materiaal of oude tijdschriften waar u zelf niets meer mee doet, stuur dan een email naar ads@srok.nl. Voor mooi materiaal betaal ik een goede prijs. Heeft u zelf belangstelling voor oude advertenties, kijk dan eens in de on-line catalogus van SROK Ads op www.srok.nl of bij onze advertenties op Marktplaats.

woensdag 11 april 2012

Boxes, boxes, boxes ...

Eindelijk weer tijd om verder te gaan met deze blog. De reden voor de onderbreking was een noodzakelijke opruim-actie. Hoewel ik in eerdere afleveringen van deze blog wellicht de indruk gewekt heb dat mijn verzameling altijd keurig netjes geordend geweest is, is de werkelijkheid helaas anders: het merendeel van de advertenties lag op soms letterlijk manshoge stapels in de "hobbykamer" waar ik mijn beeldarchief bewaar en een flink aantal stapels hadden inmiddels ook hun weg gevonden naar mijn kantoortje. Op zich is er natuurlijk niets mis met de hoeveelheid, maar dan moet je wel extra zorg besteden aan hoe het allemaal opgeborgen is en dat laatste was er de laatste tijd bij ingeschoten.

Kortom, tijd voor actie !

Ik heb on-line een grote hoeveelheid dozen gekocht bij Rajapack (prima service en een enorme keuze aan dozen en andere verpakkingsmaterialen). Mijn dozen vallen uiteen in 2 soorten: gewone vouwdozen, die je aan de bovenkant met tape dichtmaakt (deze zijn voor opslag in een van mijn magazijnruimtes) en stevige dekseldozen voor opslag in het beeldarchief.

Uniforme formaten zijn een eerste vereiste voor efficiente opslag, dus alle schoenendozen met losse advertenties zijn ook vervangen door een van de volgende formaten:

  • 48 x 33 x 8 cm voor grootformaat tijdschriften zoals de Franse Illustration en de Duitse Illustrirter Zeitung. Deze tijdschriften hebben zulk zwaar papier dat opbergen in diepere dozen geen optie is omdat de doos dan bezwijkt onder het gewicht  (tenzij je dozen van dubbel- of driedubbel golfkarton neemt en dan zijn ze weer te zwaar om op te tillen).
  • 44 x 32 x 13,5 cm vooral geschikt voor kranten - de meeste kranten passen hier dubbelgevouwen precies in; enkele kranten zoals de vooroorlogse De Tijd zijn te groot en moeten in de 48x33 dozen.
  • 33 x 25 x 10 cm - heel stevig en geschikt voor formaat tot en met Margriet/Libelle/Allerhande.
  • 30,5 x 21,5 x 5 cm - voor klein grut, met handig uitsorteren passen er precies 2 stapeltjes kleien advertenties naast elkaar in (tot maximaal A5). 

Stapel 48x33x8 dozen

De vouwdozen van 38,5 x 28,5 zijn ideaal voor het opbergen van alle A4+ formaten, zoals Panorama, Katholieke Illustratie, Spiegel, etc. etc. Ze zijn stapelbaar (tot ongeveer 4-6 hoog, afhankelijk van hoever ze gevuld zijn). Hiervan staan er nu enkele tientallen klaar om tijdelijk naar het magazijn te gaan.

Uiteraard ben je er niet met het vervangen van stapels losse advertenties en tijdschriften door stapels (inmiddels heb ik zo'n 130 dozen gevuld) dozen met losse advertenties en tijdschriften, maar het is een stap in de goede richting. Door nu alles wat niet gesorteerd is aan het oog te onttrekken, kan ik nu focussen op wat al wel redelijk netjes is. Is dat naar tevredenheid "af", dan kan er - doos voor doos - met verplaatsen van de inhoud van zo'n doos naar het beeldarchief begonnen worden.

Voor het beeldarchief (en de dubbele advertenties die ik via Marktplaats en www.srok.nl verkoop) hanteer ik een systeem van mappen in vier standaard formaten: A2, A3, A4 en A5. Over de indeling hiervan heb ik al eens eerder wat verteld, hieronder dan eindelijk eens een fotootje van hoe dat er in de praktijk uitziet. LET OP: het is nog niet zoals ik het uiteindelijk voor ogen heb, maar we zijn over de helft :-).

Het beeldarchief

Als ik zo naar de foto kijk, springen vooral de imperfecties in het oog (lelijke, niet-uniforme labels, niet alle mappen dezelfde kleur, een plank met oude atlassen die daar niet thuishoort, maar die door hun grote afmetingen nergens anders een plekje konden krijgen ...

Maar wat er in die kast staat, is wel netjes gebrubriceerd en daar was het uiteindelijk om begonnen !

 A3 mappen met thematisch geordendende advertenties

A2 mappen met losse krantenpagina's, in grove rubrieken
Geen opmerkingen:

Een reactie posten