Please feel free to comment, critise or send us your additions and suggestions for future blogs; as a dealer, I also buy new material, send your offer to ads@srok.nl.

Commentaar en aanvullingen op deze blog zijn van harte welkom. Heeft u advertentie materiaal of oude tijdschriften waar u zelf niets meer mee doet, stuur dan een email naar ads@srok.nl. Voor mooi materiaal betaal ik een goede prijs. Heeft u zelf belangstelling voor oude advertenties, kijk dan eens in de on-line catalogus van SROK Ads op www.srok.nl of bij onze advertenties op Marktplaats.

vrijdag 3 augustus 2012

Negers op rolschaatsen

Een van de aardigste manieren om naar reclame te kijken is "thematisch" - dat is natuurlijk niet nieuw, dat komt op allerlei verzamelgebieden voor. Zo verzamelden postzegelverzamelaars traditioneel altijd "landen", maar na de 2e wereldoorlog werden thematische verzamelingen steeds populairder, ongetwijfeld ook doordat het aantal postzegels dat landen uitgaven, explosief steeg. Vooral onderwerpen zoals dieren en transport waren erg populair onder postzegelverzamelaars. Er verschenen zelfs speciale thematische catalogi zoals Vogels op postzegels.

Ik heb in voorgaande blogs al voorbeelden gegeven van mijn eigen thematische indeling (zie bijvoorbeeld het artikeltje Classificeren van reclame). Bekende thema's zijn sport en "negers" (of zoals het tegenwoordig in Amerika en ook hier vaak genoemd wordt: Black Americana).

Sport is natuurlijk heel breed en sport wordt eindeloos gebruikt om een bepaalde actieve en succesvolle lifestyle te associeren met het product waarvoor geadverteerd wordt. Tennis en golf zijn daar goede voorbeelden van. Een "volkssport" zoals voetbal zie je dan ook veel minder vaak terug, en dan vaker bij producten die geassocieerd worden met "mannen", bijvoorbeeld shag.

Advertenties met tennis verzamelen is leuk, maar vrijwel eindeloos, binnen de kortste keren heb je er tientallen, zo niet honderden. Uitdagender is het combineren van thema's, zoals "Filmsterren en Sport", hoewel  ook daarvan legio voorbeelden te vinden zullen zijn.

Vandaag een voorbeeld van zo'n combinatie die echt lastig te vinden zal zijn: Negers op rolschaatsen.

Mocht een van de lezers van deze blog andere voorbeelden van dit thema hebben, dan ontvang ik heel graag een scan voor de follow-up van deze blog.

Natrena, Libelle 1982
Overigens valt er natuurlijk nog veel meer te schrijven over deze advertentie. Zo is het zeker een onderzoek waard (en dat is ook al in beperkte mate gedaan door wetenschappers uit de feministische hoek) om te kijken naar de verhouding tussen de rassen in advertenties. Vroeger was het eenvoudig: negers waren portier, kelner, kokkin of chauffeur. Na de 2e wereldoorlog veranderde dat langzaam, maar het duurde nog heel lang voordat andere rassen in "normale" rollen en beroepen te zien waren in advertenties. Het zou zeker de moeite waard zijn te onderzoeken of er verschillen zijn tussen de rollen van negers en bijvoorbeeld aziaten in advertenties.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten