Please feel free to comment, critise or send us your additions and suggestions for future blogs; as a dealer, I also buy new material, send your offer to ads@srok.nl.

Commentaar en aanvullingen op deze blog zijn van harte welkom. Heeft u advertentie materiaal of oude tijdschriften waar u zelf niets meer mee doet, stuur dan een email naar ads@srok.nl. Voor mooi materiaal betaal ik een goede prijs. Heeft u zelf belangstelling voor oude advertenties, kijk dan eens in de on-line catalogus van SROK Ads op www.srok.nl of bij onze advertenties op Marktplaats.

zondag 12 augustus 2012

Verzuiling en vooroordelen in personeelsadvertenties

Ook altijd een leuk onderwerp voor onderzoek is in hoeverre de (religieuze) verzuiling van Nederland en de verschillen in mannelijke en vrouwelijke beroepen hun weerslag vonden in bijvoorbeeld personeelsadvertenties. Het verplichte gebruik van (m/v) in personeelsadvertenties is iets van de laatste tientallen jaren, daarvoor mocht je in je tekst zeggen en vragen wat je wilde, bijvoorbeeld specificeren dat men alleen ongehuwde vrouwen zoekt voor de vacatures - waarschijnlijk omdat het daarvan redelijk zeker was dat ze niet opeens zwanger zouden worden.

Vandaag 3 voorbeelden uit 1949, allemaal afkomstig uit het blad Kruidenierswaren, een vakblad voor de levensmiddelenbranche, uitgegeven door Misset. Het zijn advertenties waarin om kopers of personeel voor een bestaande kruidenierszaak gevraagd wordt.

Eerst een advertentie waarin als slot nog even subtiel erop gewezen wordt dat protestanten de voorkeur genieten:


Vervolgens een waarin - heel wat minder subtiel - gewoon in de titel al gevraagd wordt om een Rooms Katholieke winkelchef:


En tenslotte nog een waarin het gebruikelijke vooroordeel t.o.v. vrouwen als volwaardige zakenpartner naar voren komt (of de opsteller van de tekst gebruikt het woord desnoods volledig verkeerd):
Geen opmerkingen:

Een reactie posten