Please feel free to comment, critise or send us your additions and suggestions for future blogs; as a dealer, I also buy new material, send your offer to ads@srok.nl.

Commentaar en aanvullingen op deze blog zijn van harte welkom. Heeft u advertentie materiaal of oude tijdschriften waar u zelf niets meer mee doet, stuur dan een email naar ads@srok.nl. Voor mooi materiaal betaal ik een goede prijs. Heeft u zelf belangstelling voor oude advertenties, kijk dan eens in de on-line catalogus van SROK Ads op www.srok.nl of bij onze advertenties op Marktplaats.

woensdag 1 februari 2012

Frisdrank: Coca-Cola

Met name na de Tweede Wereldoorlog werd frisdrank in Europa steeds populairder; voor de oorlog bestonden er natuurlijk ook frisdranken, bijvoorbeeld het bekende Hero Perl. In Amerika was frisdrank al ver voor die tijd heel populair - met name Coca-Cola adverteerde zich helemaal suf. Vreemd genoeg adverteerde Coca-Cola in Nederland alleen in 1928 (i.v.m. de Olympische Spelen), daarna alleen nog een keer begin jaren 30 en ze kwamen pas terug met regelmatige advertentiecampagnes in de bekende familiebladen in de jaren 50. 

Vandaag een klassieke Amerikaanse Coke advertentie uit 1947 (de advertentie komt van de achterpagina van de Saturday Evening Post, en is zoals wel vaker met achterpagina's van tijdschriften, helaas wat smoezelig, maar daarom niet minder mooi).

Coca-Cola, USA, 1947Let op: de glazen met Coca-Cola zijn getekend, niet gefotografeerd. Het tekenen van volle glazen frisdrank was in Amerikaanse advertenties in die tijd geperfectioneerd. Ik zal later in deze blog wat voorbeelden van vruchtensappen (in prachtig fel oranje) laten zien.

2 opmerkingen:

  1. Het is misschien leuk te weten dat de naam van het manneke in deze advertentie "Sprite" is, een naam die in een veel later stadium gebruikt is voor een 7up-achtige drank en wat nog steeds een van de (zeer)vele produkten van de Coca-Cola Co is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste "Anoniem", bedankt voor de info, leuk om te weten. Veel producten kenden zo'n mannetje, er is zelfs een keer een boekje over gemaakt "Meet Mr. Product" (http://www.amazon.com/Meet-Mr-Product-Advertising-Character/dp/0811835898)

      Verwijderen